We kunnen er niet omheen: ecologische bouwwerken schieten als paddenstoelen uit de grond in tal van steden – en daar kunnen we natuurlijk alleen maar blij om zijn! Onlangs werd het laatste nieuwe Brusselse project in die stijl voorgesteld. Met de vooruitstrevende architect Vincent Callebaut aan het roer van het nieuwe Botanic Center kan de transformatie niet anders dan potten breken. Doet het gebouw geen belletje rinkelen? Lees dan vooral verder.
Een écht botanisch centrum
Als je Botanic Center hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan de Botanique, dat tuin en concertzaal combineert. De naam van het Botanic Center is wel degelijk een knipoog naar de iets verder gelegen Botanique, maar verder heeft het appartementsgebouw uit 1977 er weinig mee te maken – net zoals het betonnen complex momenteel weinig “botanisch” oogt. Op het einde van de Nieuwstraat, geprangd tussen de Belfiustoren en City 2, zie je het eigenlijk amper liggen. Toch heeft het een strategische positie, en de Belgische architect wil het gebouw opfleuren, en bij uitbreiding de hele buurt.
Op het ritme van de seizoenen
Om dit voor elkaar te krijgen, stelt Vincent Callebaut een wel heel bijzondere voorgevel voor: een verticale tuin die op het ritme van de seizoenen telkens andere kleuren zal aannemen. Want botanici kozen de planten met de grootste zorg – of wat had je gedacht? De meest opvallende metamorfose zal het gebouw wellicht te danken hebben aan de 274 plantbedden die al het grijze beton van het gebouw zullen vervangen. In die bedden zal een ruime waaier aan typische Brusselse flora pronken.
Licht en luchtig zijn de kernwoorden van het nieuwe ontwerp. Neem bijvoorbeeld de benedenverdieping: die zal volledig bestaan uit glazen wanden die niet alleen het karakter van de omgeving benadrukken, maar ook de grenzen tussen binnen en buiten doen vervagen.
In de praktijk
Naast zijn esthetische waarde zal het bouwwerk ook op ecologisch vlak heel wat te bieden hebben. De 10.000 groene bewoners van het gebouw zullen door fotosynthese maar liefst 50 ton CO² uit de lucht zuiveren. Om het Center optimaal te isoleren, worden de huidige ramen bovendien vervangen door kiepramen uit hoogrendementsglas.
Last but not least: op het dak verrijst een gigantische hout-en-staal-constructie, met zachte rondingen die prachtig zullen afsteken tegen de rechte hoeken van het gebouw waarop ze rusten. Het hele oppervlak wordt bekleed met siliconenpanelen die als zonneschild dienstdoen en elk jaar maar liefst 93.000 kWh opwekken. Deze energiebron wordt aangevuld door 42 windturbines. Het is duidelijk: Vincent Callebout houdt niet van half werk!



Meer weten over het project? Rep je naar de website van de architect.