In België kennen we de Art Nouveau erg goed. Maar er zijn nog andere architectuurstijlen die de twintigste eeuw getekend hebben. Denken we maar aan de Art Deco en aan de Bauhaus-stijl. Die laatste kun je vandaag het best gaan bewonderen in Tel Aviv. Klinkt vreemd? We verklaren ons nader …
De school van Bauhaus
Het is de Belgische architect Henry Van De Velde die aan de oorspong ligt van de ‘Großherzoglich-Sächsiche Hochschule für Bildende Kunst’ in Weimar (Duitsland). Uit deze hogeschool zou na de Eerste Wereldoorlog Bauhaus ontstaan.
Bauhaus staat voor een aristieke stroming die niet alleen architectuur en design omvat, maar ook fotografie en zelfs dans. De naam Bauhaus komt van het Duits en betekent letterlijk ‘bouwhuis’.
De stijl die in de school voor toegepaste kunsten vooropgesteld werd, kenmerkt zich door sobere en rationele vormen, rechte lijnen en weinig opsmuk.
De gebouwen die ontworpen werden in de Bauhaus-periode zijn heel eenvoudig, functioneel en gericht op de omgeving. Typisch zijn dan ook de vele balkons en de terrassen.
De Bauhaus-beweging in Tel Aviv
De Israëlische stad Tel Aviv telt het meest Bauhaus-gebouwen ter wereld. De opkomst van het nazisme heeft ertoe geleid dat heel wat studenten die aan de Bauhaus-school gevormd zijn naar Tel Aviv zijn getrokken. Eens ter plekke hebben ze hun passie voor architectuur uitgedragen. Tussen 1931 en 1956 zijn er in de kuststad maar liefst vierhonderd gebouwen in Bauhaus-stijl opgetrokken. Tel Aviv staat als het ware vol met gebouwen in wit plaasterwerk.
Een hedendaags Bauhaus-interieur
De Bauhaus-stijl is niet alleen eenvoudig, maar ook tijdloos. Daardoor komen de interieurs ook anno 2016 nog volledig tot hun recht. Het bewijs vind je in dit gerenoveerde appartement in Tel Aviv.
De eetkamer en de keuken vind je aan weerszijden van het appartement. De zithoek ligt centraal.
De boekenkast in massief hout neemt een volledige muur in beslag.
Een glazen deur met een boord in metaal leidt naar het bureau. Deze deur weet de ruimte in te delen zonder het licht tegen te houden.
In de massiefhouten keuken is zwart de dominante kleur, wat erg elegant overkomt.
Een schuifdeur in metaal en glas scheidt de slaapkamer van de badkamer. Nog een mooi voorbeeld van hoe je met schuifdeuren efficiënt de ruimte kunt indelen.