In 2013 kochten de Belgen nog zo’n 3.800 woningen in Spanje. Voor de eerst helft van dit jaar zijn er dat nu al 2.202. Vastgoed in Spanje is dus zeer populair bij de Belgen en daar zijn verschillende redenen voor waarbij de lage aankoopprijzen allicht het belangrijkst zijn.
Prijs van vastgoed met 70% gedaald
Sinds de economische en huizencrisis in 2007 Spanje trof, zijn de vastgoedprijzen met zo’n 70% gedaald. Hoewel het plafond van die dalingen nu bereikt is, zeggen experts dat de prijzen niet snel terug zullen stijgen. Nu is het met andere woorden het ideale moment om vastgoed te kopen in Spanje.
Naast bestaande woningen zit Spanje ook met een overschot aan nieuwbouwprojecten die voor ‘een peulschil’ van de hand gaan. Waar je in 2007 bijvoorbeeld nog ruim 350.000 euro betaalde voor een ruim appartement met 3 slaapkamers, kan je datzelfde appartement nu voor 200.000 à 250.000 euro op de kop tikken. Met 300 dagen zon én zeezicht voor zij die goed zoeken.
Investeren in je eigen toekomst
Vastgoed is en blijft een zeer solide investering. Spaarboekjes leveren tegenwoordig amper iets op en om te beleggen moet je al de nodige kennis van zaken hebben. Wie zijn spaargeld dus wilt laten renderen, doet er goed aan om dit in vastgoed te stoppen.
We gaven hierboven al aan dat de prijsdalingen hun plafond bereikt hebben. Hoewel de werkloosheid in Spanje nog zeer hoog is en het einde van de economische crisis nog niet in zicht is, hebben Spaanse banken opnieuw wat meer optimisme en is er sprake van enig economisch herstel. En waar sprake is van economisch herstel, is ook sprake van mogelijke prijsstijgingen. Vroeg of laat zal je investering in Spaans vastgoed dus ongetwijfeld gaan opbrengen, hetzij door herverkoop, hetzij door de verhuurinkomsten.
Wat kan ik kopen met mijn budget?
Hoewel men zegt dat de beste koopjes al weggekaapt zijn, is er toch nog heel wat potentieel op de Spaanse huizenmarkt. Er staan werkelijk duizenden nieuwbouwwoningen leeg, aan de Spaanse Costa’s kan je heel wat appartementen op de kop tikken voor nog geen 100.000 euro en dan hebben we het nog niet over de kleinschalige nieuwbouwprojecten waarbij je een gloednieuw appartement kan kopen met ondergrondse parking, domotica, hoogkwalitatieve afwerking, etc. voor 250.000 euro. Voor datzelfde geld koop je in Antwerpen een rijhuis.
Om je toch al even te laten wegdromen, hebben we enkele interessante huizen, appartementen en nieuwbouwprojecten voor je uitgezocht in verschillende prijsklassen.
Nieuwbouwprojecten
Bouwpromotoren weten duidelijk hoe ze Belgen moeten aantrekken. De traditionele Spaanse bouwstijl werd overboord gegooid en men heeft de strakke architectuur geadopteerd. Die strakke stijl in combinatie met hoogwaardige materialen én betaalbare prijzen zorgt voor heel wat interessante projecten zoals dit appartementencomplex nabij Dehese de Campoamor aan de Costa Blanca.
Met een golfbaan aan de overkant van de straat, een gedeeld zwembad en uitstekende verbindingen met de luchthaven van Alicante is dit een no-brainer. Je kan kiezen uit 3 types van appartementen:
Appartement op het gelijkvloers voor 149.000 euro, bestaand uit:
- 2 Slaapkamers, 2 badkamers
- Bewoonbare oppervlakte: 70 m²
- Terras: 30 m²
Appartement op de 1e verdieping voor 155.000 euro, bestaand uti:
- 2 Slaapkamers, 2 badkamers
- Bewoonbare oppervlakte: 71,82 m²
- Terras: 25,27 m²
Penthouse voor 252.000 euro, bestaand uit:
- 3 Slaapkamers, 2 badkamers
- Bewoonbare oppervlakte: 99,02 m²
- Terras: 15 m²
- Dakterras: 39,50 m²





Bron: Hip Estates
Appartementen
Wie liever een bestaand appartement koopt om zo eventueel de btw op nieuwbouw van 10% te omzeilen kan ook mooie koopjes doen aan de Costa del Sol. Als we even rond kijken op verschillende vastgoedsites, zien we dat de prijzen uiteenlopen van 75.000 euro voor een bescheiden appartement met 1 of 2 slaapkamers tot ruim 300.000 euro voor ruimere appartement op toplocaties.
Voor dit moderne appartement in Torrevieja tel je 155.000 euro neer waarvoor je twee slaapkamers en badkamer krijgt, een bewoonbare oppervlakte van 70m², een gedeeld zwembad, parkeerplaats, etc.





Tip: als je echt meer dan 200.000 euro wilt uitgeven voor een appartement, dan kies je best voor een nieuwbouwappartement zodat je zeker bent van de kwaliteit.
Bron: Immo Carpe Diem
Huizen
Voor 2007 was er een vastgoedboom waardoor er heel wat nieuwbouwwoningen ‘op overschot’ zijn. Vaak gaat het om luxevilla’s die je met een klein budget kan kopen. Denk daarbij aan prijzen gaande van 130.000 euro tot 250.000 euro. We hebben er een nieuwbouwwoning uitgepikt die voor 179.500 euro op de markt staat en gelegen is in het stadje Dolores.
Deze woning heeft een tuin met parkeerruimte en privézwembad, telt 2 badkamers en slaapkamers en is gelegen in een residentiële wijk op wandelafstand van de zee.





Bron: Immo Lippens
Addertjes onder het gras?
Staar je niet blind op de lage verkoopprijzen. Bij de aankoop van een woning in Spanje komen immers nog enkele kosten bij. Afhankelijk van het type woning – nieuwbouw of een bestaande woning – moet je bijvoorbeeld zegelrecht betalen. Ook aan de btw (ongeveer 10%) en de registratierechten ontsnap je niet.
En dan moet ook de fiscus nog langskomen. Twee keer zelfs want je moet de eigendom zowel in Spanje aangeven als in België. Op de huurinkomsten, zijnde fictief of reëel, betaal je dus in Spanje belastingen en in België worden die inkomsten gebruikt om de aanslagvoet voor je belastingen te berekenen. Met alle gevolgen van dien want hierdoor beland je mogelijke in een hogere schijf.
Bovenop de aankoopprijs moet je als koper dus nog zo’n 12 à 13% extra rekenen voor bijkomende kosten (notaris, btw op nieuwbouw, zegelrecht, etc.). Waar moet je zeker nog op letten? Dat er aan de eigendom die je wilt kopen geen schulden verbonden zijn. Dit kan je te weten komen bij de gemeentedienst.
Tot slot werkt de immobiliënsector anders in Spanje als in België. Zo is de rol van de notaris anders en kunnen huizen bijvoorbeeld door verschillende makelaars tegelijk aangeboden worden. Laat je als koper dus niet te snel verleiden om tot een aankoop over te gaan maar laat je bijstaand door personen die de nodige kennis van de streek en de Spaanse vastgoedsector hebben.
Google+