Het is een trend die niet meer te ontkennen valt: woningen in ons land worden steeds duurder en daarmee ook onbereikbaarder voor de middenklasse. Wie kan er nog een huis betalen? En zijn er alternatieven voor deze dure woningen? We zochten het uit.
Belgische woningprijzen zijn te hoog
Volgens de OESO zijn woningen in België een duizelingwekkende 49% overgewaardeerd. Specialisten spreken dit echter tegen: wanneer er rekening wordt gehouden met de evolutie van de rente bedraagt de overwaardering ‘slechts’ 9%. Zal de vastgoedsector dan als een zeepbel in elkaar klappen? Helaas niet. Men voorspelt dat de vastgoedprijzen nog wel een tijdje kunnen blijven stijgen. Ook door de hervormingen van de woonbonus wordt een eigen woning minder betaalbaar; de bonus zal immers zo’n 1300f euro per gezin lager uitvallen vanaf 2015.
Luxewoningen boomen, middenklasse woningen zijn te duur
Dat maakt het voor de meeste middenklassers niet eenvoudig om nog een eigen woning te kopen. De vastgoedprijzen zijn hoog en de banken zijn sinds de crisis een pak voorzichtiger geworden met het toekennen van leningen. Zo vraagt men tegenwoordig een veel grotere eigen inbreng bij een lening dan vroeger. Het resultaat is dat middenklasse woningen, met prijzen van ongeveer 200.000 – 250.000 euro, steeds moeilijker verkocht raken. Vaak schatten de eigenaars van die woningen de verkoopprijs ook te hoog in wat natuurlijk niet helpt bij de verkoop.
Het luxesegment heeft echter geen last van de crisis: luxueuze (en dure!) nieuwbouw penthouses op unieke locaties blijven als zoete broodjes de deur uit vliegen! Ook bijvoorbeeld luxevilla’s in gemeenten zoals Knokke, Elsene en Ukkel voor bedragen van 2 miljoen euro en meer gaan nog steeds vlot van de hand.
Alternatieven om toch betaalbaar te wonen
Is voor de meeste mensen een eigen woning dan niet langer mogelijk? Toch wel! Appartementen zijn een stuk betaalbaarder dan een groot huis. Ook in iets meer afgelegen dorpen liggen de vastgoedprijzen nog een stuk lager. En wie zelf de handen uit de mouwen steekt om een oud huis te renoveren, komt ook vaak goedkoper uit.
Voor wie toch graag een eigen huis met tuintje op een centrale ligging wil, bieden steeds meer sleutel-op-de-deur bedrijven nu ‘conceptwoningen’ of ‘starterswoningen’ aan. Dit zijn nieuwbouwwoningen die dankzij kostenbewuste ontwerpen – bijvoorbeeld que ruimtegebruik en materiaalkeuze – en een iets beperktere oppervlakte een stuk betaalbaarder zijn. Dankzij dit soort creatieve alternatieven blijft een eigen woning binnen bereik van zowat iedereen.