We hadden het onlangs al over de stad van de toekomst of hoe het straatbeeld er in 2050 zal uitzien. Wie I, Robot onlangs zag op televisie, zal misschien al een bepaald beeld voor ogen hebben. Maar als we de experts mogen geloven, ziet de stad van morgen er als volgt uit.
Gisteren hadden we het al over winkelrobots, delivery drones en slimme gebouwen. Vandaag kijken we ondermeer naar de robotaxi’s, levende straatlampen en de stedelijke ontmoetingsruimtes.
Boerderijflats
De duurzame evolutie van onze gebouwen is al even aan de gang. Maar dat ze zelfvoorzienend worden, niet alleen op vlak van energie maar ook op vlak van voedselvoorziening, dat is nieuw. Wereldwijd zijn er al wel enkele projecten geweest met torens die niet alleen van een groenlaag voorzien werden maar waar ook ruimte voorzien werd voor ‘landbouw’. In de toekomst zouden zowat alle flatgebouwen gebouwd worden als boerderijflats of ecogebouwen waar ruimte is om te werken, te wonen en groenten te telen.
Stedelijke (ontmoetings)ruimtes
Aangezien tegen 2050 meer dan drie kwart van de wereldbevolking in steden zal wonen, wordt er ook meer en meer gedacht aan het integreren van de natuur in de stad. Openbare ontmoetingsruimtes worden dan ook afgesloten van de rest en zullen zo groen mogelijk ontworpen worden.
Robotaxi’s
Google staat al zeer ver in haar project met de zelfrijdende auto. Nog even en de eerste zelfrijdende auto’s gaan de openbare weg op. Het verwondert ons dan ook niet dat iedereen in 2050 gebruik zal maken van robotaxi’s die geen bestuurder nodig hebben. Verkeerslichten zouden dan ook overbodig worden en het verkeer zal er een stuk veiliger op worden. Zolang de robotaxi’s maar geen kortsluiting maken…
Levende straatlampen – Glow in the dark trees
Je kent ze wel, die sterren die je tegen het plafond kan plakken welke ’s nachts dan oplichten. Wel, datzelfde principe lijkt het idee te zijn achter een (succesvol) experiment van de Cambridge University. Bomen zouden hun eigen energie kunnen opwekken en zo ’s avonds en ’s nachts onze straten verlichten. Een enorme besparing op vlak van energie!
Slimme netwerken
Het internet wordt in 2050 nog meer het internet of things. Zowat alles zal met elkaar in verbinding staan en razendsnel gedeeld worden via glasvezelkabels. Van onze woning en toestellen tot de gezonheids-, overheids- en onderwijsdiensten. Dit zorgt ervoor dat het internet zowat het zenuwcentrum van de stad van morgen wordt en enorm veel data kan vergaren.
Uiteraard zijn er nog vele andere voorspellingen, concepten en zelfs al uitvindingen die het straatbeeld van morgen grondig zullen veranderen. De rode draad doorheen alle ideeën en voorspellingen, is dat de wereld en vooral onze steden groener moeten worden. Niet alleen terug meer natuur maar ook onze (energie)consumptie moet dalen en slimmer worden. Wat wij alvast ook een gek maar cool idee vinden, is de Hyperloop, bedacht door Elon Musk. De Hyperloop is een soort van tube waardoor een trein in een soort van vacuüm tegen een kleine 1000km/uur zou kunnen reizen zoals je in de afbeelding bovenaan kan zien. Hierdoor zou een ritje tussen San Francisco en L.A. slechts 35minuten duren.
Heb je zelf nog interessante uitvindingen of voorspellingen gezien? Deel ze dan met onze via onze Facebookpagina!
Google+